lördag 13 april 2013

Landskrona



Idag var det utflykt med Broderiakademin Ryaknuten. Vi tog en tur till Landskrona. Första stoppet var garnbutiken Nystat, där vi gick loss bland den gamla inredningen från 30-talet som gömde allehanda textila skatter. Vi hittade knapphålssilke, skärpspännen och garn förstås. Jag föll för ett blått, grönt, gult och vitt tyskt garn som färgats utifrån Hundertwasserts konst. (Vad jag ska ha alla spännen till? För att göra armband förstås - Anns idé, men hon valde förstås Ann-färger!)
Sen skyndade vi vidare till Hemslöjden i Citadellet. Det var en riktig hemslöjdsaffär! Detta var ju egentligen resans mål, eftersom vi syr yllebroderi denna termin och alla behövde förstås lite ylletyg. Jag passade också på att fylla på förrådet av knyppeltråd och köpte en bok som jag letat efter länge. Och kolla in de fina påsarna! Själva citadellet hade många vinklar och vrår som inspirerade.   



 
Sen var vi totalhungriga och slank in på caféet vid citadellet, ett café vid namn "Why not". (nån sa att det var Lasse Flinkmans café...) Hur som helst var det lyxigt knäppt med jättestora varma mackor. Jag är fortfarande lite småmått, faktiskt.  
Vårt sista stopp var Landskrona museum. Vi tittade på utställningen "Systrarna och deras brudkistor". Egentligen en ganska tragisk utställning om fyra ogifta systrars brudkistor. Fyra kistor som av olika skäl aldrig plockades upp, fyra kistor med många timmars arbete. Det var så fantastiskt att se alla tyger, handdukar, dukar och förkläden, lite sorgligt, men samtidigt måste de haft ett bra hantverkliv. Tänk 6 systrar som hjälps åt att väva, bordera, virka och sy... och kvaliteten var mycket, mycket hög. Örngottbanden var naturligtvis krusade! Och de kunde både virka med tunt garn, sy spetssöm, hardanger, väva noppväv och knyppla.  
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar