fredag 18 juli 2014

Färgade tyger

Nu har jag tagit upp tygerna ur färgburkarna. Några tyger knölade jag bara ner i färgbadet, men några rullade jag noga ihop med olika sorters blad. Jag kan ännu inte kontrollera processen tillräckligt. Den här gången provade jag med både torra och färska löv. Betmedel var en bit järn.
Järnet ger svarta och gråa nyanser på tyget. Speciellt i kanterna blir det skarpa och mörka märken efter bladen. I kanterna blev det till och med mycket tydliga bladavtryck, som smultonbladet till exempel. Men järnet trängde inte in tillräckligt mycket för att fånga alla blad. Kanske var det för mycket tyg, kanske måste tyget ligga i badet mer än 2 veckor.
 Det första tyget jag plockade upp var siden med löktryck. På det tyget kan man inte se så tydliga avtryck av själva lökskalen, men det blev mycket färg, både rött och gult och lite brunt. Nästa två tyger har tydligare bladmärken. På det ena la jag gula torra körsbärslöv och det blev riktigt gula märken på sidentyget. Det gula bleknade bort när tyget torkat.
 I nästa burk hade jag mosat ner frysta svarta vinbär och en massa olika tyger. Min favorit är sammetstyget. Det blev lite mindre blankt och mjukt än tidigare, mer likt krossad sammet. Det är hur som helst intressant att lägga tygerna bredvid varandra och jämföra nyanserna på olika naturmaterial och kvaliteter. Tyvärr är det ingen solbeständig färg, så man kan inte göra så speciellt broderi som jag skulle vilja.
Det blev inte så mycket färg i de resterande två burkarna. Så de tygbitarna fick hoppa ner i svartvinbärsbadet. Vi får se om två veckor hur det blir... 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar