torsdag 26 augusti 2010

Broderi, broderi!!!


Och så satt de där, de första 12 eleverna. (Men det är lite körigt att vara lärare - som alltid - så eleverna hann gå innan jag kom ihåg kameran.) Det var lite trångt för benen och duken åkte lite hit och dit. Det tog en stund för alla att komma på hur det var man gjorde med tråden och knuten och nålen, för det var nästan ett år sedan de sydde för hand. När allt var förberett började vi med förstygn och det kom alla ihåg från när vi sydde slöjdpåsen för hand. Sen blev det efterstygn och sen sydde vi raskt dit en bit filt med kaststygn. Kaststygn var ingen match för det sydde vi också på slöjdpåsen. Det skulle till en knapp också och några hann sy langett, sen var lektionen slut.

Det fungerade bra i nästa grupp också. De fick fortsätta på samma duk. Den ska ju räcka till åtminstone tre grupper till, gärna nästa för nästa års fem grupper också! Det ser lite tomt ut när man fotar den, men den är roligare irl, för en del gjorde sin initial och andra satte dit knapparna med stor finess. På några ställen blev stygnen mycket stora, på andra sydde någon med mycket möda och noggranhet.

Det är ju vikigt när man syr att inte dra för hårt i tråden, så att tyget skrynklar ihop sig - då välter ju saftglaset! Så gissa om vi ska ha saft och kakor när eleverna har sytt färdigt!!!
Hoppas eleverna kan tänka sig att låna ut duken till personalrummet när det blir avslutningsfika där till jul eller sommar!

Nästa lektion ska de få göra ett helt eget broderi, som ska bli en kudde eller en tavla.

3 kommentarer:

  1. HUr kul idé som helst. Kanske snor den från dej :)

    SvaraRadera
  2. Kul ide!
    Jag har precis dragit fram min gamla knyppeldyna för att melker börjat med detta på slöjden i 5:an. 11 år sen sist Anna S och jag gick kurs....men vi fick ihop och nu knypplas udd och stad i köket så pinnarna flyger. Trevligt när slöjden ger den inspirationen./(heart-anna.blogspot.com)

    SvaraRadera
  3. herregud så kuligt nu vet jag precis vad jag skall göra med 3:orna på elevens val.

    SvaraRadera