onsdag 28 juli 2010

Garn och te


Idag kom ett paket. Det föll ner i knät och var sådär mjukt och lockande. Vem kan motstå mjuka paket om man vet att det döljer sig något garnigt inuti? Det var bara att riva upp och trassla upp bubbelplasten - och där var de. Tre lila Dorps Alpacka ramlade ut tillsammans med ett te med namnet Bristande knoppar. Teet har jag redan provat. Det var en blanding av svart och grönt te, med blåklint (som värmde mitt östgöta-hjärta), äpple och svartvinbär och det var gott.
Stort tack till Jeanette som skickade paketet! Nu kan jag prova att sticka något skirt, en sådan där tunn och spetsig sjal, som jag inte provat ännu. Jippie! Jag får en anledning att surfa runt och leta mönster!!!

Bröllop - igen!

Nu har jag haft lyckan att få gå på ännu ett bröllop i sommar, denna gång i Mora. Vilken resa! Vilket bröllop! Naturligtvis förärade jag brudparet med ett par kuddar. Denna gång var temat de 4 elementen och tekniken applikation. (Instruktionsfilm kommer! för de som har nya symaskiner och vill lära sig tekniken...) Jag kom på att det roligaste (...men kanske inte det lättaste...) var att stryka på klistertyg på tyget och sedan klippa formerna på fri hand utifrån en skiss. Det var så roligt att jag kan tänka mig att göra flera kuddar. Vår egen soffa skulle inte må dåligt av några kuddar!

När vi ändå var på plats i Mora var det dagen efter bröllopetdags för dop av brudparets lilla flicka. Min vana trogen hade jag sytt en drak-dino. Tyvärr - eller kanske tack och lov(!) hade Jing-Jang-mönstret försvunnit bland röran i mitt arbetsrum, så jag fick göra ett eget. Det blev ok, men jag ska nog arbeta lite mer med benen till nästa försök.
Dopet hölls på en fäbod utanför Orsa. Det var speciellt att delta, med koskällorna klingande i bakgrunden och föräldrar och dopbarn i Orsa-dräkt. Kunde inte låta bli att fotografera lite detaljer. Jag föll speciellt för broderiet precis ovanför spetsen. Det skulle man kunna använda på något annat...
På vägen hem passade jag på att slinka in på Sätergläntan. Det fanns många roliga saker där, bland annat fina ståltrådssvalor, roliga insekter i trä med ståltrådsben, en flasköppnare med döskalle (ögonen hade präglats in med rundjärn(?) och tänderna med en mejsel (?) och på vägen hem satt jag och funderade på hur man skulle kunna utnyttja den tekniken... en drak-krok kanske...) och så massor av garn och böcker. Tyvärr har jag just nu, efter att ha titta i min nya spinnbok, inte så mycket till övers för jämnt och enfärgat garn, hur fin kvalitet det än är. Det som verkligen var intressant var just de omfattande bokhyllorna, men det fanns så mycket att jag inte orkade välja...
P.S
Ni har väl inte missat de roliga bloggarna 365 saker du kan slöjda och 365 saker du kan sticka
med massor av roligheter? Provade själv att göra ett snöre av starr när vi var nere vid badet igår.

söndag 18 juli 2010

Garnglädje


Nu har jag allt spunnit en hel del. Det har blivit både gult, orange, rött och lila och det är till min Candle Flame-sjal (som kommer att bli stor...!). Det blev så vackert garn!!! Det är beroendeframkallande, man bara måste sticka ett varv till, medan man väntar på att vattnet ska koka eller att torktumlaren blir färdig och sedan blir det ett till... Med det garn jag redan spunnit och börjat sticka med har jag drygt 450 gram garn i fina härvor, nytvättade och hängda i spänn. Killarna sprang iväg och hämtade sten åt mig så att jag kunde knyta plastpåsetyngder längst ner.

Jag blev som sagt lite inspirerad när jag var på spinndag. Det var det där med att karda ihop så att färgerna överlappar varandra. Det kommer inte att synas så tydligt i den här sjalen, för regnbågsullen är ju i blandade färger redan innan.

I den nya spinnboken Intertwined fick jag en idé om att göra en mössa av en lång stickad remsa, men barnen och jag provade fingervirkning istället. Med det lite tjockare Mollygarnet blev det snabbt "platt" fingervirkning, dvs vi fingervirkade från sida till sida och la inte tråden runt handryggen utan fram och tillbaka i handflatan. (Jag tror att jag måste göra ett mönsterarkiv. Vore inte så dumt med video på plattfingervirkning - och så kan jag lägga ut en översatt beskrivning av Candle Flame... undrar hur man gör...)

Åter till fingervirkningen! Jag sydde ihop kantmaskorna (Jo, de hade säkert klarat det själva, men jag vistte ju inte hur man gjorde förrän efteråt), både runt till en spetsig mössa och platt till en liten superman(gris!)-mantel. Måste experimentera lite mer med detta, med dubelt garn och med lite andra modeller, men det är definintivt något för skolan och mina 3:or.

torsdag 15 juli 2010

Stockholmsbröllop

Min syster gifte sig i helgen och vi tillbringade några väldigt varma, men underbara dagar i huvudstaden. Det var ett litet och trevligt bröllop och brudparet så väldigt lyckliga ut.

Min syster hade också lyckats skaffa fram ett hotellrum med vidunderlig utsikt, inte sant? Här sitter jag och stickar på min Candle Flame Shawl med utsikt från Sofia kyrka, via Vasamuseet och Gröna Lund till nästan hela Hammarby Sjöstad och Hammarbybackens nedersta del. Där uppe på 11:e våningen hade jag kunnat sitta och betraktat världen betydligt längre än jag fick chansen till.


Brudparet förärades ett par kuddar i bröllopspresent av oss. Det var dels för att jag här i Småland lärt mig att förr i tiden satte man brudparen här i trakterna på sådana "hyenden" under bröllopet (fast jag nöjer mig med att brudparet sitter på dem alla andra dagar...!), dels valde jag lapptekniksmönstret "Doubble Wedding Rings" med symboliska färger och mönster - mycket hjärtan!!!!

lördag 10 juli 2010

Garnbyte


Nu har jag anmält mig -spännande för jag har inte varit med förut. Det är inte så dumt med kontrollerade överraskingar. Undrar vilket garn jag ska välja. Det ska bli mysigt att få tillfälle att gå i tebod och snusa!

torsdag 8 juli 2010

Spinn-dag


Igår var jag hos http://skaparlust.nannox.net/ . Jag kompletterade utbudet av sländor och kardor med kardmaskin och diverse spinnredskap. Det är inte så lätt att göra garn med slända. Dra ut ullen, låt den snurra ihop, dra ihop ullen, låt den snurra... Det blev en hel del garn, alla var så duktiga. och jag har fått nya spinnidéer - massor! Nu vet jag till exempel hur jag ska liva upp min samling av finull - blanda den i kardmaskinen naturligtvis, att jag inte kommit på det själv! Tack för den idéen.

Min kompis förtjusta utrop över att äntligen ha klarat av att spinna på spinnrock var underbara!!! Titta så bra det gick!

Om jag inte blivit tillfrågad hade jag inte beställt böcker och tagit fram alla redskapen, så det var verkligen kul att få vara med. Den som tycker om att spinna och vill vara lite vild kan spana efter boken Intertwined av Lexi Boeger. Vilka tokroliga härvor! Här kan man se exempel http://www.pluckyfluff.com/ .

Här kommer mina bokköp (Adlibris) och mina favoritblommor blommar äntligen!
Vi hann också med ett besök hos Ek's lilla bok och ja, det blev lite garn... Mest påtgarn till barnen, men några oemotståndliga mini-nystan och två bandgarn. Kunde inte hålla mig utan var genast tvungen att prova de senare. Lite klurigt mönster, men garnet var så tjock att istället för 20 maskor i originalmönstret har jag bara 4 maskor... Vi får se hur det blir...

tisdag 6 juli 2010

Ull, spinna, sticka...

Imorgon ska jag hjälpa en kompis att spinna, så nu är jag verkligen inspirerad att prova olika spinntekniker. Förra veckan fick jag ull som jag beställt och jag var genast tvungen att börja karda. Det är den okardade regnbågsullen från Åddebo ull, den är så skiftande och man blir så glad av att jobba med den. Jag gjorde som mina elever i skolan och tog några fina testar och tryckte fast dem på kardan lite hur som helst. Det är så spännande att se hur det färdiga kardfloret blir.

Det blev 15 kardrullar av grön, 15 med blandat blått och grönt och 10 med blått. Sedan åkte spinnrocken fram och jag övade långdrag (men jag fick ta en vända till Youtube för att kolla!). Det gäller att lita på ullen, bara låta den forma sig själv och det är lite kusligt när man är van att hålla noggrann koll på ull och trådbildande. Tråden blev sådär lite lagom ojämn och man blir så lycklig när man ser den färdiga härvan och den luktar så gott av tvättad ull.


Mitt spinnarbete hade ett mål den här gången. Jag hade sett sjalen Candle Flame på någon blogg och omedelbart blivit förälskad i mönstret. Det var inte heller något svårt mönster, så det fick följa med till gårdagens Stickkafé på Ek's lilla bod. Det gick utmärkt att både prata och sticka.
Undrar om jag orkar en hel sjal. Vad kan man annars göra med en trekantig form?

lördag 3 juli 2010

Vandalorum

Idag var det Resegille på Vandalorum, taket är på plats, (även om själva museet ska vara klart vid nyår, för att invigas till påsk). Dottern och jag var på plats och strosade genom de halvfärdiga husen. Det blir högt i tak! Det var varmt idag, 30 grader minst, dammigt och mest byggnadsställningar. Men så händer det...
Sune Nordgren berättar engagerat om projektet mitt inne i den blivande utställningshallen och plötsligt växer taket ut över entrébyggnaden, fönstren mot norr och takhöjden får mening och konsten och besökarna glimmar till. Allt blir så spännande.
Den som ändå fick jobba där, vem skulle inte vilja vara museipedagog där...!
Någon undrar hur hela denna jättebyggnad ska värmas upp, men jag står och tänker jag på att hallen är 40 meter lång - det är samma längd som järnålderhuset nere utanför Göteborg hade, där jag var med på utgrävningen. 40 meter är en lång utställningshall...